In de afgelopen 7/8 jaar dat we bezig zijn met Al-Ummah is er achter de schermen wat verandering geweest. De site is er nog steeds elhamdulilah en mensen kunnen via de mail of facebook nog altijd contact met ons opnemen maar wij kunnen helaas zelf geen persoonlijke afspraken meer maken omdat we allen naar het buitenland zijn verhuisd. 

Elhamdulilah heeft een zuster in Nederland het verzenden van de welkomst/informatie pakketjes op zich genomen dus dat draait nog steeds door, maar de Al-Ummah zolder is gesloten. Ook de zusterbijeenkomsten die 4 jaar lang goed bezocht werden zijn er niet meer en de bidlessen ook niet meer. Maar er is ook goed nieuws; in de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe initiatieven voor nieuwe moslims of geinteresseerden in de islaam bij gekomen.
Sites zoals http://www.waaromislam.nl/ , http://www.lpnm.info/ en http://www.ikwilmoslimworden.nl/
bieden steun elhamdulilah en wij zijn blij dit te zien.
Moge Allah onze werken zegenen. Ameen.

Wij hebben in Nederland nog steeds een breed netwerk dus mocht u graag persoonlijk met iemand afspreken dan kunnen wij altijd kijken of we u in contact kunnen brengen met de juiste persoon.

 

Zie hieronder wat we gedaan hebben in de afgelopen jaren:

Nadat wij net waren begonnen met Al Ummah was er elke week in de moskee wel een meisje dat de geloofsbelijdenis ging afleggen alhamdulilah. We werden dus meteen in het diepe gegooid want het was de bedoeling dat wij dit in goede banen zouden leiden. De eerste keer waren we met twee zusters van Al Ummah. Het meisje was met haar schoonmoeder en dochtertje naar de moskee gekomen. Zij was wat zenuwachtig maar wij ook! We vroegen haar of ze de shahada voor de groep wilde afleggen (ongeveer 50 zusters) of dat we even apart zouden zitten in een lokaaltje, alhamdulilah ging ze voor optie twee. Met wat zusters gingen we naar het lokaaltje waar we gezellig met zijn allen op de grond gingen zitten. Na een inleidend gesprekje zei  ze de shahada waarna velen wel een traantje wegpinkte. Ook al zie/hoor je dit vaker het blijft mooi om te zien. We zongen wat voor haar en ze kreeg cadeautjes.

 

Na deze shahada was er iedere week wel een meisje dat shahada zei alhamdulilah. Dit bleef zo doorgaan totdat de lessen in deze moskee naar een andere moskee verhuisde.

 

We kregen dus binnen een korte tijd veel nieuwe zuster alhamdulilah. Maar wat we vaak zien gebeuren is dat een meisje de shahada zegt en vervolgens zien we haar nooit meer terug. Dit kan/ mag niet gebeuren, daarom zijn wij ook begonnen met het begeleiden van nieuwe zusters. We weten zelf als geen ander hoe het is als je net de shahada hebt gezegd (alle 5 de zusters van Al Ummah zijn namelijk ‘teruggekeerd/bekeerd’).  Er komt van alles op je af en iedereen zegt weer iets anders, het is allemaal erg verwarrend. Daarom is het fijn om dan iemand te hebben op wie je terug kunt vallen als je even door de bomen het bos niet meer ziet.

 

Na enkele weken hadden we ongeveer 9 nieuwe zusters mashaAllah. Maar omdat niet iedereen van Al Ummah deze zusters kende (we hadden namelijk om en om dienst [1] in de moskee) hielden we een zusterbijeenkomst . InsjAllah willen we dit ook 1 keer in de zoveel tijd doen om elkaar op deze manier te blijven zien. We gingen gezamenlijk bidden en daarna eten. Tussendoor werden nog wat vragen gesteld en aan het einde van de avond kreeg iedereen een bedankje mee in de vorm van een bandje met quran er op.[1] Iedere zondag was er minimaal 1 zuster van Al-Ummah in de moskee voor het geval iemand shahada wilde zeggen of om geïnteresseerden in de islaam te woord te staan.

Nadat iemand de shahada heeft gezegd is het van groot belang om meteen met het gebed te beginnen. Het gebed is de tweede zuil (de shahada is de eerste).

 

Daarom is één van ons begonnen met het leren van het gebed aan de nieuwe zusters.
De dagen en tijden verschillen nogal omdat iedereen een ander rooster heeft (de één zit op school, de ander werkt etc).

 

Als een zuster het gebed al kent of liever hulp met iets anders nodig heeft, dan kan dit ook.

Net na de maand Ramadhaan hebben we een ouderinloop georganiseerd. Dit was bedoeld voor ouders waarvan de zoon of dochter zich bekeerd heeft tot de islaam. Niet iedere ouder is er even blij mee als zoon of dochterlief thuis komt met het nieuws dat hij of zij moslim(a) is. Misschien hebben ze veel vragen of veel vooroordelen. In ergere gevallen kan het voorkomen dat kinderen moeten kiezen tussen hun ouders of het geloof.

 

Het is fijn om als bekeerling met andere bekeerlingen te praten dus leek het ons leuk om onze ouders ook deze gelegenheid te geven. Zo konden zij ook praten met ouders die hetzelfde meemaken als zij.

In een gezellige knusse ruimte werden de ouders opgevangen met thee en hapjes. De opkomst was niet heel groot maar er zat ongetwijfeld gair in (iets goeds) want een paar maanden later is 1 moeder moslima geworden, Allahu Akbar.

 

We zijn zeker van plan om dit nog een keer te organiseren zodat het op een gegeven moment bekent wordt bij iedereen. Op deze manier kunnen ouders ook ergens terecht met hun vragen. Overigens mochten ouders van bekeerde moslims dit lezen en ze willen mailen met een ouder, dan is 1 van onze ouders hiertoe zeker bereid.

De zolder is geopend! Alhamdulilah.

Niet iedere zuster (die nog inwoont bij haar ouders) heeft de vrijheid om te bidden, koran of islamitische boeken te lezen, halal vlees te eten etc. Daarom heeft één van ons haar zolder omgeturnd tot een zusterhoekje. Speciaal voor zusters die even in een islamitische omgeving willen zitten. Met wierook, islamitische boeken, koranbandjes, video met beelden uit Mekka etc. een plek waar je je even kunt terug trekken met zusters. Een plek waar je even ongestoord kunt bidden. Een plek waar je even geen muziek hoort. InsjAllah zullen we binnenkort wat foto’s plaatsen van de zolder.

 

De zolder is ook voor zusters die net beginnen met het praktiseren van hun geloof en wel wat hulp kunnen gebruiken met bepaalde zaken.

 

Er zijn geen vaste openingstijden. Als je zin hebt om langs te komen dan kun je het Al Ummah telefoonnummer bellen: 0643703930

In plaats van open huis, hielden wij dus open zolder. De opkomst was mashaAllah goed.
We begonnen met een korte lezing. Hierna heeft iemand de shahada gezegd. Weer een zuster erbij alhamdulilah.

 

Na het gebed hebben we wat gegeten en de middag eindigde met een islamitische quiz (waar leuke prijsjes mee te winnen waren).

Koninginnedag is voor ons meestal een dag om thuis te zitten. Het vieren van de verjaardag van de koningin laten we liever zo snel mogelijk voorbij gaan maar dit jaar hebben we het anders aangepakt. We zijn de straat op gegaan, gewapend met stencils en cd’s. In groepjes van twee zijn we gaan uitdelen op straat, aan moslims een ook aan niet moslims. Voor de moslims hadden we een flyer met lessen erop (waar en wanneer je deze kunt volgen), een cd met verschillende lezingen (oa. Wat is er mis met onze imaan en het tonen van berouw) en een stencil met een oproep aan mijn zuster in de supermarkt (zie Algemeen). Voor de niet moslims hadden we een stencil met een oproep om na te denken over een vers uit de koran en een cd met Wat is islaam.

 

De reacties waren erg positief. Iedereen nam het van harte in ontvangst. InsjaAllah zal het een ieder haar hart bereiken.

 

Waarom juist op Koninginnedag? Zul je misschien denken. Op deze dag praten mensen veel sneller tegen elkaar, het is feest dus iedereen is vrolijk en heeft tijd. InsjAllah zullen we ook op andere dagen gaan uitdelen maar om even over de drempel te stappen was dit een goed begin.Zie onder foto's...


We hadden goede ervaringen met het vorige dawah dagje dus zijn we dit jaar wederom met koninginnedag gaan flyeren. Dit jaar hadden we ook 'dawah dadels'. Dadels leuk ingepakt met een hadith er aan vast. Deze deelden we aan niet moslims uit. Een mevrouw vond dit zo lief dat ze een van ons wilde omhelzen en vroeg waar ze dat aan te danken had. Heel leuk.
Ook hadden we dvd's met lezingen erop van oa Khalid Yasin en cd's met koranrecitaties.
Uit Egypte hadden we veel gratis boeken gekregen dus deze konden we mooi uitdelen aan geinteresseerden en ook aan moslims die meer wilde leren over hun religie.
We zijn nog steeds niet gaan staan op andere dagen maar dat heeft oa te maken met het feit dat je een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Je mag hier niet zomaar met een standje met boeken gaan staan. Wel gaan we regelmatig de straat op en delen boeken en flyers uit vanuit onze tas, elhamdulilah dat is ook erg leuk.Zie onder foto's...

We hadden weer een goed plekje bij de ingang van de AH die open was vandaag dus veel mensen passeerde ons. Zodra we de boeken gingen uitstallen kwamen er al mensen op af. Vorig jaar mocht iedereen gewoon boekjes pakken, dit jaar mochten de moslims 1 boekje pakken en de niet moslims zoveel ze wilden want de moslims kwamen sneller op ons af dan de niet moslims daarom gingen 5 zusters met mandjes de menigte in om de dawah dadels en de boekjes uit te delen aan de niet moslims en hamdulilah bijna iedereen nam het aan. Veel jonge niet moslims waren geinteresseerd. Ook waren veel niet moslims geinteresseerd in het boekje Jesus in de islaam en de koran, terwijl als we moslims dat boekje aanboden ze vaak zeiden nee die hoef ik niet (omdat er Jesus met grote letters op staat dachten waarschijnlijk velen dat het over iets anders ging Allahu alem) maar dit boekje ging dus erg goed onder de niet moslims alhamdulilah.

 

Er waren ook veel kinderen van zusters en masjaAllaah die waren ook erg actief! Ze hebben heel goed meegeholpen met uitdelen, ze vonden het enig hamdulilah.

We hebben precies 5 uur lang uitgedeeld en toen was bijna alles op. Een lieve zuster kwam tussentijds nog thee en koffie brengen voor ons maar omdat het zo druk was hebben we niet eens tijd gehad om te eten en te drinken iedereen was echt actief bezig masjaAllaah.

 

Verder hadden we eigenlijk niet echt vervelende reacties, meer van oh in jullie eigen land zou dat niet mogen (bijv met boeken staan over het jodendom in Marokko ofzo) of wat een propaganda allemaal en nee de islaam die wil ik niet ontdekken hoor maar het was allemaal wel beleefd en geen nare woorden of iets dus alhamdulilah.


Een oudere nederlandse meneer die kwam ook naar ons toe om wat boekjes te halen, hij zei ja ik wil er toch weleens wat meer van weten en hij heeft masjaAllaah echt heel veel boekjes meegenomen
.

 

Ik wil de zusters die deze dag hebben meegeholpen echt bedanken, moge Allaah jullie groots belonen, en ook de zusters die spullen/geld hebben gedoneerd/vervoerd baarakAllaahufikunna en iedereen voor jullie dua, moge Allaah deze dag leiding hebben gegeven aan mensen en hun harten hebben geopend. ameen.


De afgelopen maand is Bureau Jeugdzorg weer met een campagne gestart om nieuwe pleeggezinnen te werven. Er is ook een reclamespotje waarin je een Nederlandse bouwvakker ziet die met zijn collega’s aan het praten is over wat ze in het weekend gaan doen. De Nederlandse bouwvakker gaat dat weekend met zijn zoon naar de moskee! Huh, denk je dan misschien. Deze man heeft dus een moslim pleegkind en dat gebeurt vaker. Daarom hadden de zusters van de vereniging islam for all een informatiemiddag georganiseerd over het in huis nemen van een pleegkind. De zusters van Al Ummah zijn hier ook naar toe gegaan omdat wij dit erg belangrijk vinden.
Moslim kinderen die terecht komen bij niet moslim gezinnen; dit is voor beide partijen moeilijk. Zo staat er een voorbeeld in de informatiemap van Bureau Jeugdzorg over een moslim meisje dat met een hoofddoek bij een niet moslim gezin komt. Als ze uiteindelijk dat gezin verlaat om weer terug te keren naar haar eigen familie is ze erg veranderd; ze draagt geen hoofddoek meer maar wel korte/strakke kleding. Dit maakt de hereniging met haar familie niet makkelijk, ze is teveel veranderd.
Door deze moslimkinderen bij moslimgezinnen te plaatsen zal er niet nog meer veranderingen komen voor het kind (het is natuurlijk al een hele verandering om bij andere ‘vreemde’ mensen te gaan wonen, maar dan is het in ieder geval fijn als daar dezelfde normen en waarde gelden).
We hopen dat deze dag een aanzet zal zijn tot meerdere aanmeldingen van gezinnen voor een pleegkind, inclusief onszelf.

In maart 2008 zijn we begonnen met het verzenden van welkomst/info pakketjes. Voorheen als iemand de geloofsbelijdenis aflegde in de moskee of ergens anders, dan ontving zij een cadeautje van ons. Maar omdat wij niet bij iedere shahada kunnen zijn, leek het ons leuk om ook deze personen een cadeautje te geven. Zo is het idee ontstaan om de cadeautjes te versturen. Door de hoge verzendkosten is het cadeautje wel aangepast maar alhamdulilah het is nog steeds een leuk presentje.
Ook verzenden informatieboekjes aan personen die geïnteresseerd zijn in de islaam en er meer over willen lezen.

 Zoals we eerder al schreven zijn we in de moskee begonnen met het geven van de welkomstpakketjes. Doordat de zuster die daar les gaf verhuisde waren er een tijd lang geen lezingen helaas, maar sinds een paar maanden hebben andere zusters dit weer opgepakt. En net als voorheen komen er weer veel meiden die geïnteresseerd zijn in de islaam en hebben er al een paar de shahada afgelegd alhamdulillah.

Sinds anderhalf jaar hebben we om de 6 weken een bijeenkomst bij iemand thuis. We zijn hiermee begonnen omdat sommige zusters niet snel naar de moskee komen maar wel bij iemand thuis. We beginnen altijd met thee en koekjes en even bij praten en daarna volgt de lezing (die door 1 van ons is voorbereid).

 

De afgelopen keer waren er twee vrouwen bij die geïnteresseerd zijn in de islaam. Via via waren ze met ons in contact gekomen en naar de zusterbijeenkomst gekomen. Ze kende niemand maar dat heeft hen niet weerhouden om te komen masha Allah, moge Allah hen leiden.


Vind jij de stap naar de moskee ook nog wat te groot? Mail ons en misschien kun je ook een keer komen naar de zusterbijeenkomst.

Er zijn al heel wat welkomstpakketjes verstuurd alhamdulilah, maar wat wij ons altijd afvragen is hoe het verder gaat met die persoon. We zijn er om jullie te helpen. Dus wil je leren hoe je moet bidden of wil je ervaringen horen van anderen hoe hun familie reageerde op de bekering tot de islaam of andere praktische dingen dan kun je ons altijd mailen.